Ordbajsaren anar ugglor i mossen

Om man anar ugglor i mossen så anar man oråd, det vill säga man misstänker att något, ofta negativt, ska hända. Vad är det som är så otäckt med ugglor då? Varför anar man inte en massmördare eller en flourtant i mossen? Risken för att de sistnämnda ska tillfoga smärta, obehag eller rent av död torde vara väsentligt större än en uggla.

Ordbajsaren gav sig ut på jakt efter sanningen. Som vanligt är dock sanningen inte helt lätt att hitta inom språk och etymologi (läran om ords språkhistoriska ursprung, släktskap och utveckling). Det finns dock en förklaring som är mest spridd och accepterad bland språkvetare. Vi börjar vår resa i grannlandet som intressant nog inte har något språk utan kommunicerar med enbart odefinierbara läten, jag pratar givetvis om Danmark. På med bältet, köp ett svindyrt bropass och häng med. Nu kör vi!

Der er ulve i mosen

Redan på det glada 1600-talet fanns det i Danmark ett uttryck som löd ”der er ulve i mosen”. Ulve är dock inte ugglor utan ulvar, mer känt som vargar. Man anade alltså vargar i mossen och inget annat. Genom detta så får man en helt annan förståelse för att man anade oråd, alltså att någon fara skulle var nära förestående. Vargar är trots allt ett något större hot än ugglor får man förmoda.

Hur kunde det då bli så fel, hur kunde de otäcka vargarna bli ugglor? Som så många gånger förr så är det troligtvis folketymologin som varit framme, alltså att folket med tiden har förvrängt, i detta fall, orden. Ulve kan lätt bli ugglor (i slarvigt talspråk rent av uggler beroende av dialekt). I vissa danska dialekter ligger även orden ugglor och vargar extremt nära varandra, som exempelvis uler (vargar) och uller (ugglor).

Den sista vargen i Danmark sköts 1913, detta kan ytterligare ha hjälpt utvecklingen på traven. Man kan ponera att tankesättet varit att det måste varit ugglor man menat då vargar inte finns i Danmark. Denna tes bygger dock på att ugglor i mossen dykt upp efter 1913 och då det härstammar från 1600-talet i Danmark känns det föga troligt att det inte fanns i Sverige tidigare än 1913, men vem vet, innan dess kanske man sa vargar i mossen? Dokumentationen kring detta är dock tunn så tills vidare får även denna tes vara obesvarad.

Slutsats

Ordbajsaren tycker i alla fall att ovan förklaring på uttrycket anar ugglor i mossen har tyngd. Den som följt Ordbajsaren vet att folketymologin har förekommit flera gånger tidigare och ofta är det en rimlig förklaring. Har du en bättre förklaring, eller annan feedback på detta inlägg, så är kommentarsfältet nedan ditt.

Må väl och se upp för ugglorna (eller vargarna?)