Vad är egentligen en björntjänst?
Det verkar råda en viss förvirring kring ordet björntjänst och hur det ska användas. Det blir vanligare och vanligare att man i svenskan använder björntjänst som någon form av jättetjänst. Exempelvis ”Vill du göra mig en riktig björntjänst, snälla?” eller ”Du, jag skulle verkligen behöva en björntjänst av dig”. Man använder alltså ordet med betydelsen att det är en stor tjänst som efterfrågas. Detta stämmer dock tyvärr inte.
Vad betyder då björntjänst?
Björntjänst betyder att man, i all välmening, utför en tjänst men att det istället går åt helsike. Alltså en välmenande tjänst som får negativa konsekvenser. Ett exempel kan vara att jag ska massera din ryggen, men råkar slita ut dina njurar istället. Kanske lite väl tydligt exempel, men ack så färgstarkt. Så med detta kan vi konstatera att man så gott som aldrig vill be någon göra ett björntjänst. Kanske om man är en sadist som tycker om när saker går åt pipsvängen, då kan det vara en bra idé… Men vem vet, språket är levande så med tiden kanske uttrycket ändrar sin betydelse och istället betyder att man gör någon en stor tjänst.
Störst genomslag för ordet björntjänst torde filmen Djungelboken har givit, inte minst då partiet där björntjänst nämns även figurerat i ”Kalle Ankas Jul” i många herrans år och hela tiden fött en ny generation med detta uttryck. Björnen Baloo sjunger också ”… en björntjänst gör ju ingen glad.” vilket gör att betydelsen ovan får vatten på sin kvarn.
Var kommer ordet björntjänst ifrån?
För en gångs skull så är etymologin enkel att fastställa, vilket i 99% av gångerna inte är fallet när stackars Ordbajsaren försöker skriva om något. Man har spårat uttrycket till 1600-talet och den franske diktaren Jean de la Fontaine. Denne herre skrev en fabel vid namn ”L’ours et l’amateur des jardins” eller ”Björnen och trädgårdsmästaren” som den heter på svenska. Björnen och trädgårdsmästaren är polare. När trädgårdsmästaren tar en tupplur så landar en fluga på hans ansikte, björnen ska då vara snäll och slå ihjäl flugan, varpå björnen tar upp en sten och med bravur lyckas ha ihjäl flugan. Problemet är dock att flugan, som sagt, satt på trädgårdsmästarens ansikte vilket betyder att alltså även denne är död samt har ett kraftigt ommöblerat nylle.
Sensmoralen är att det är farligt att ha en obegåvad vän; det är bättre med en förståndig fiende. Så även om motivet är ädelt, så vill man helst slippa en björntjänst.
Senaste kommentarer