Ordbajsaren åker en hel del tåg, faktiskt runt 10 gånger i veckan. Detta gör han dock inte för att han är intresserad av dem utan för att han måste. I och med att han lägger en stor del av sitt liv i dessa tingesten så är det naturligt att man börjar tänka på fraser så som dummare än tåget, inte minst då man ibland undrar vilka det är som driver tågbolagen… Som vanligt när Ordbajsaren har börjat fundera över något, så måste han få svar. Denna gång ska vi alltså ta reda på vart uttrycket dummare än tåget faktiskt kommer ifrån. Resultatet är faktiskt ganska roligt!

Vi går tillbaka till 1856, detta år började Sverige importera de första loken från England. Loken döptes efter de svenska kungligheterna och ett av dem fick namnet ”Prins Albert” efter Oskar den II:s bror med samma namn. Prins Albert vad, i riket, vida känd som en person med haltande intellekt. I stugorna viskade man om hur Prins Albert gång på gång svarat för tankevurpa efter tankevurpa. Till och med Prins Albert själv kände till att han ofta hade otur när han tänkte, han lär exempelvis ha sagt ”De säger att jag är dum, men de har inte sett Therese”. Therese var hans fru, och med detta uttalande hade han än en gång visat hur mycket glapp han hade i synapserna. Detta var dock inget man pratade om öppet då tidens klimat var sådant att full yttrandefrihet kring kungafamiljen inte riktigt var uppskattat. Troligt är att man skulle bli dömd för högmålsbrott om man offentligt basunerade ut att Prins Albert var dum i huvudet.

Med tågens intågande fick nu allmänheten ett tåg med namnet ”Prins Albert” och det dröjde inte länge innan man utnyttjade detta. Ordbajsaren säger ofta att språket är levande och detta är bara ytterligare ett exempel på det. I var stuga spred sig nu uttrycket dummare än tåget, där man då syftade till den korkade prinsen genom loket med samma namn.

Ser man till delar av kungafamiljen idag så känns det som att uttrycket är lika fungerade idag som det var då, förutom att vi inte har något lok som heter ”Prins Albert”… Jag vet dock att det finns ett granatgevär som heter Carl Gustaf, bara så ni vet… Om ni plötsligt börjar höra ”förvirrad/dum som ett granatgevär” så vet ni källan.

Artikeln uppdaterad 2014-04-20: Ordbajsaren hade tidigare, felaktigt, skrivit att Carl Gustaf var ett raketgevär/pansarskott vilket en uppmärksam läsare noterat enligt kommentarerna nedan.