Det var i grevens tid

Det var månne i grevens tid som Ordbajsaren fick för sig att förklara var detta uttryck kommer ifrån. När man börjar fundera på det så är det faktiskt mycket märkligt, vad är det för greve och vad menas att något är i dennes tid? Ibland blir man nästan lite lätt förbannad på alla uttryck som bara tycks ha ploppat upp till synes helt utan anledning.

Men som vanligt finns det en anledning, och det finns faktiskt en specifik greve som har ett finger med i spelet. Håll i dig, för nu ska vi tillbaka till 1600-talet.

Vad betyder i grevens tid

Vi börjar dock som brukligt med själva betydelsen av uttrycket. Enklaste sättet att förklara uttrycket på är att jämställa det med ”i sista stund”. Detta är också det absolut vanligaste användningsområdet för uttrycket. Det finns dock ett djup som gör att en bredare användning skulle kunna vara möjlig.

Var kommer i grevens tid ifrån?

Vi ska nu gräva ner oss lite i en speciell gubbes liv, gubben hette Greve Per Brahe. Efter att krig och elände härjat i Europa så får Per Brahe, av förmyndarregeringen, i uppdrag att delta i fredsförhandlingarna i Tyskland. Rikskanslern, Axel Oxenstierna, var dock missnöjd med resultatet av förhandlingarna och ”straffet” för Brahe var att bli generalguvernör i Finland 1637. Brahe själv såg dock inte detta som ett straff utan trivdes mycket bra med sina uppgifter och att kunna bestämma och jobba självständigt.

Per Brahe kom att spela en viktig roll i Finland, under de två olika omgångar som han var generalguvernör så genomfördes flera viktiga reformer i Finland. Det första universitetet byggdes, kungliga akademin skapades, ett eget postväsende upprättades, flera städer grundades och förvaltningen blev effektivare och bättre. Genom alla dessa förändringar så blev Brahe mycket omtyckt i Finland och anses som en av de riktigt stora i landets historia.

Efter Brahes död menar många att samhället gick till det sämre. Det var alltså under den korta perioden då Brahe var generalguvernör som livet blomstrade för finnarna. I grevens tid syftar alltså till någon positivt då man minns hans korta, men intensiva, period i Finland som en lycklig tid. Om något sker i grevens tid så slutar det alltså lyckligt. Detta är logiskt om man tänker sig i vilka situationer man använder uttrycket, eller översätter det med ”i sista stund”. Ofta är det något som ordnar upp sig precis innan det är försent, det är sällan (för att inte säga aldrig) man använder det för att uttrycka att något gick åt helsike precis innan det skulle vara löst. Det är denna positiva aura kring uttrycket som speglar Per Brahes storhetstid i Finland.

En annan förklaring

Ovan förklaring med bas i Per Brahe är allmänt vedertagen för det finska språket, då med uttrycket ”kreivin aikaan”. Det är därför sannolikt att den försvenskade versionen bygger på samma händelser. Dock finns det en annan teori som härleds till den gamla sedvänjan att fint folk kommer sent. Förr i tiden så var det kutym att kom sent till en begivenhet, ju finare man var desto senare kom man. Greven kom alltid sist, förutsatt att ingen i kungafamiljen skulle närvara. I grevens tid var alltså i sista sekunden, innan begivenheten började.

Denna förklaring låter extremt logisk och faktiskt bättre än den om Per Brahe. Det är just detta som får varningsklockor att ringa. Ofta är verkligheten konstigare än dikten och människan vill av naturen hitta en så enkel och logisk förklaring på saker och ting som möjligt. Risken finns alltså att detta är fallet även här. Som sagt, den absolut mest accepterade teorin är den om Per Brahe.

Se upp för danskarna

Att danskar är lite konstiga (men charmiga), det vet vi redan. Ordbajsaren vill dock höja ett varningens finger då uttrycket ”i grevens tid” i Danmark betyder att komma vid en olycklig tidpunkt. Alltså lite som motsatsen till vad det betyder i Sverige och Finland… Detta kommer sig av att uttrycket anspelar på ”Grevefejden” i Danmark, vilket är det största inbördeskriget i landets historia. Men det är inte detta som denna artikel handlar om, så det får ni läsa mer om på egen hand.