Interrobang!?

Du läser nu det inlägg som, till dags dato, har den konstigaste rubriken någonsin. Det är nästan så att man skulle fira med en riktigt fin cigarr!

Men varför står det då Interrobang i rubriken? Jo, det är nämligen så att interrobang är ett tecken som funnits i språket sedan 60-talet men aldrig riktigt blivit populärt. Till saken hör också att detta är ett mycket omtyckt tecken av Ordbajsaren, det hade varit kul att se det användas mer frekvent. Dessutom låter det allmänt fartfyllt… interrrrroBANG! Ligger fint i truten det!

Vad är en interrobang?

En interrobang, även kallad interabang, är ett tecken för ”!?” eller ”?!”. Det finns stunder då man vill uttrycka en fråga på ett exalterat manér. Det kan också användas för mer retoriska frågor. Vi kan ta nedan exempel:

Va!?
Det skulle du allt vilja va!?
Är HAN med barn!?
Det kan inte vara sant!?
Hallå!?
Skiter björnen i skogen!?

En interrobang ser ut såhär ‽ (syns tydligare på bilden till detta inlägg) och är alltså ett frågetecken och ett utropstecken som sitter ihop. Mycket gulligt och smart!

Hur skriver man en interrobang?

Det behöver nödvändigtvis inte vara så svårt att skriva ut en interrobang. I word och övriga Microsoft Office produkter så är ”Calibri” standardtypsnittet och i detta typsnitt finns interrobang med. Gå till Infoga -> Symboler -> Fler symboler och välj interrobang (sök på UNICODE 203D om du inte hittar). Den lägger sig sedan överst och blir lättåtkomlig. Du kan även knyta ett kortkommando till tecknet.

Jobbar du med webb så har du htlm kod: ”&#x203D” som blir en interrobang.

Exempel på typsnitt som innehåller interrobang är:
• Arial
• Calibri
• Code2000
• Courier
• Fixed
• Helvetica
• Palatino

Sedan har vi givetvis det här med att skriva för hand också och detta är det enklaste sättet att skriva en interrobang. Det går dessutom utmärkt att göra i ett drag, förutom punkten givetvis… Den måste du lyfta pennan för att få dit, annars kommer du ha en rejäl utmaning framför dig.

Interrobangens skuggiga tillvaro i språket är lite av ett moment 22, den används sällan då det är svårt att hitta och skriva. Det går helt enkelt fortare att skriva ”!?”. Hade det varit lika lättillgängligt som exempelvis ”!” så hade det kanske använts mer. Det kommer dock inte bli mer lättillgängligt så länge inte fler använder det… Ja, som ni ser så blir det en ond cirkel av det hela.

Slutsats

Interrobang kommer troligen inte att bli populär inom överskådlig framtid om ens någonsin. Detta hindrar dock inte Ordbajsaren från att skarpt gilla detta fantastiska lilla tecken. Som fyller en funktion och dessutom ser snyggt ut. Interrobangen kommer alltid att ha en liten plats i Ordbajsarens skafferi och plockas fram lite då och då när han vill lyxa till det lite extra i vardagen.

Nästa gång lovar Ordbajsaren att bli mindre teknisk, vi går ifrån HTML-koder samt UNICODE och ska istället ta tag i ett nytt ordspråk, ord eller fantastik fakta. Anledningen till att det inte nämns exakt vad som kommer tas upp är enkel. Det är inte klart än. Men var så säker, Ordbajsarens huvud är fullt av frågor som söker svar.