Är det en kaka eller kex?

På tåget hem från jobbet här om dagen så blossade en ny, meningslös, diskussion upp. Är Ballerina en kaka eller kex? Vad är skillnaden mellan en kaka och ett kex? Vi kom inte till någon bra slutsats vilket resulterade i att jag tog hjälp av två mycket gedigna källor…

Först ut var 118800, svaret kom snabbt och löd:

”Kex är ett mellanting mellan bröd och kaka. Det rör sig oftast om små tunna skivor men ibland kan de vara dubbla, med fyllningmellan. Kaka däremot är ett sött, ofta fettrikt, bakverk. Exempelvis finns småkakor och mjuka kakor. Kakor serveras ofta under en fika tillsammans med kaffe eller te.”

Jag var inte helt tillfreds med detta svar. Kan alltså inte en kaka bestå av ”två tunna skivor med fyllning emellan”? Kan inte ett kex vara sött och fettrikt? Vadå ”bakverk”!? Varför slänger de in ännu fler uttryck till en redan förvirrad människa?! Kan man inte äta kex till kaffet? Vem bad om serveringstips till kaffet egentligen?! Nä, det här får vi gå vidare med. Mot primärkällan!

Är inte Göteborgs kex en primärkälla så säg. Jag skickade följande fråga:

”Jag har en fråga angående hur ni, Göteborgs kex, anser at man ska definiera kex respektive kaka. Vad är skillnaden mellan ett kex och en kaka? Är Ballerina en kaka? Finsk pinne? Wafes? Remi? Sju sorters kakor är ju ofta ett antal små ”kexliknande” kakor. Många gånger är gränsen mycket luddig angående vad man ska kalla era olika produkter. Kan det vara så att ni favoriserar benämingen kex mer än vad som kasnke är språkligt korrekt med tanke på ert varumärkes namn?”

Kaka eller kex? Göteborgs (kex) levererar

Ett svar kom redan morgonen efter (bra jobbat Göteborgs kex!) och löd:

”I de mätningar över vad som går ut ur enskilda butiker möter man idag kex och småkakor som en enhet för att bl a kunna utläsa marknadsandelar. Det är idag ofta svårt att avgöra om det som serveras till kaffet är kex eller kaka – t ex Ballerina. Kex var ursprungligen något som användes av sjöfarare, typ skeppsskorpor och det var en form av kakor som var särskilt torkade för att klara längre lagring och än idag är flertalet kexprodukter bakade med lång torkning av degen. Att släktskapet är nära framgår också av följande: fornnordiska kaka blev engelska cakes och kex ligger ju inte så långt från ordet cakes. Att kex i England heter biscuits är nog en senare historia. Vår logotype innehåller sedan flera år inte längre ordet kex då vi inte särskilt vill trycka på ordet kex längre.”

Slutsats

Kontentan av hela diskussionen hittar man på sätt och vis i den avslutande meningen. Ingen har en aning om gränsen längre så vi tar bort ”kex” från namnet. Mitt beslut är alltså att det inte längre finns en tydlig gräns för vad som är kaka eller kex , man får ta det som man själv tycker passar bäst för respektive… bakverk… sak… välsmakande enhet.