Har ni en chef eller annan maktgalen person så som en förälder? Ja en förälder har de allra flesta haft i och för sig… Då kanske dagens uttryck har lämnat deras läppar någon gång. Att lägga på en rem är en klassiker som är lika gångbar idag som den var dagen då den myntades, dock har ursprunget till uttrycket nästan gått förlorat. Som tur är har Ordbajsaren plockat upp spillrorna och ska nu åter belysa dess betydelse och ursprung. Häng med!

Vad betyder uttrycket att lägga på en rem?

Uttrycket är förhållandevis vanligt fortfarande och betyder något i stil med att skynda sig eller att sätta igång med något. För att ta ett exempel: ”nähä nu är det slut på fikan, dags att lägga på en rem” eller ”jäklar vad klockan har blivit mycket, nu får vi lägga på en rem”.

Var kommer uttrycket lägga på en rem ifrån?

Är man lite godissugen så skulle man kunna tänka sig att uttrycket syftar till att lägga en smarrig lakritsrem på något. Men varför skulle man vilja göra det och vad har det med uttryckets betydelse att göra? Nä, det där var en dålig inledning av allas vår Ordbajsare. Dock är han godissugen så en viss förståelse erfordras.

Vi beger oss istället tillbaka i tiden till en verkstad längs med ett mindre vattendrag någonstans i Sverige. Maskinerna i verkstaden drivs av kraften från det forsande vattnet utanför. En vattenturbin får en drivaxel i taket att rotera. Denna huvuddrivaxel snurrar hela tiden då man givetvis inte kan stänga av vattenflödet från ån utanför. Dock vill man inte att maskinen, som man använder, hela tiden ska arbeta. Det är även så att man kanske har flera maskiner och därmed vill flytta kraften till nästa. Om ingen maskin används så löper en rem från huvuddrivaxeln i taket till en fristående skiva (som alltså inte är kopplad till någon maskin). När det är dags att börja jobba så flyttar man helt sonika remmen från den fristående skivan till den skiva som är kopplad till maskinen och denna får då kraft att börja jobba.

Slutsats

Att flytta remmen från den fristående skivan till en skiva kopplad till en maskin var alltså dåtidens on/off-knapp. Med detta så blir det genast enklare att förstå var uttrycket kommer ifrån. Att lägga på en rem syftar alltså till att man lade en rem på en skiva kopplad till en maskins drivaxel så att man kunde börja jobba. Så grundbetydelsen hade mer med att börja jobba att göra än, som är mer vanligt idag, att man ska skynda sig. För en gångs skull så verkar experterna vara överens om att detta är ursprunget och Ordbajsaren har inte kunnat hitta några andra förklaringar värda att nämnas.

Det var allt för denna gång, hoppas vi läses i nästa inlägg!