Något att lägga rabarber på
Nu har turen kommit till uttrycket att lägga rabarber på något. Den självskrivna frågan är förstås varför är det just rabarber man ska lägga på något och var ska man lägga dem? Oklarheten är tydlig i detta uttryck och det är därför hög tid för Ordbajsaren att sätta tänderna i detta ömsom sura, ömsom beska uttryck.
Vad betyder uttrycket att lägga rabarber på något?
Uttrycket kan liknas vid att lägga beslag på något. Oftast används det i samband med att man tar något som kanske inte nödvändigtvis är ens eget. Det kan dock inte likställas vid stöld då lägga rabarber på har en trevligare framtoning. Du lägger beslag på något som inte nödvändigtvis är ditt men det är alltså ok. Det är sällan man hör uttrycket i samband med att någon har blivit bestulen, exemplet ”jag blev nerslagen och rånaren la rabarber på min mobiltelefon” är inte ett vanligt användningsområde medan ”jaha, du la rabarber på sista kanelbullen ser jag” är ett desto vanligare användningsområde.
Var kommer uttrycket att lägga rabarber på ifrån?
Vi går direkt på pudelns kärna och förklarar ursprunget så kan vi ta lite kuriosa kring just ordet rabarber alldeles strax. Uttrycket att lägga rabarber på något är frukten av så kallad folketymologi. Med detta krångliga ord menas ”en språklig process där ett ord nybildas eller omformas med hjälp av element som redan finns i språket, utan hänsyn till begreppets egentliga innebörd eller ordet egentliga etymologi” (ursprung) som Wikipedia mycket bra beskriver det. Från början löd uttrycket att lägga embargo på. ”Embargo” var på denna tiden dock ett främmande och konstigt ord som lånats från det spanska språket. På grund av detta så blev det snabbt missförstånd och förväxlingen av det ljudlika ”rabarber” var snart ett faktum. ”Embargo” betyder ”beslagtagande” och har, som så många andra ord, sitt ursprung i latin där vi hittar ordet ”barra”. ”Barra” betyder ”tvärslå” och från detta ord har vi också fått ord som ”barr” och ”barrikad”. Så när vi säger lägga rabarber på menar vi egentligen att vi lägger embargo på något, alltså beslagtar något.
När vi ändå har rabarber på tapeten så kan vi som orkar läsa vidare gå in lite på detta ords intressanta ursprung. Återigen ger vi oss in i latinets värld. Denna gång är det ”rheubarbarum” som vi ska fokusera på, som då betyder just ”rabarber”. Om vi dissekerar ordet så ser vi att det har två beståndsdelar, ”rheum” (från grekiskans rheon) som betyder ”rot” samt ordet ”barbarum” (också det har romarna lånat från grekland) som betyder ”främmande”. Hmmm barbarum låter ju lite likt svenskans ”barbar”, tänker du? Det är alldeles riktigt, ”barbar” kommer från ”barbarum” och betyder ”vilde” eller ”ociviliserad person”. Alla som inte var romare var på sätt och vis barbarum, alltså främmande. De som är främmande ansågs vara vilda och ociviliserade. Detta synsätt är till viss del sant även idag, en del människor tycker att folk från andra länder är ociviliserade vildar…
Då har vi alltså kommit fram till att rabarber betyder den främmande roten. Rabarber växte fritt i trakterna kring svarta havet och användes i medicinskt syfte. Varför den kallades ”den främmande roten” kan bero på att den hade främmande medicinska krafter eller att den helt enkelt var ny för romarna när den upptäcktes… vilket brukar vara fallet… att något är nytt när det upptäcks…
Slutsats
Att lägga rabarber på något ska egentligen vara att lägga embargo på något, det vill säga att beslagta något. Genom språkets nyck så blev ordet embargo utbytt mot rabarber då det var snarlika ljudmässigt och för att rabarber var ett etablerat ord medan embargo var ett konstigt spanskt ord. Rabarber låg helt enkelt närmare till hands. Gång på gång så märker Ordbajsaren att de ordspråk som cirkulerar runt om kring oss allt som oftast har en fantastisk historia bakom sig. Nu ser vi fram emot vad vår käre Ordbajsare kommer blidka oss med nästa gång. Tills dess, släng ihop en riktigt god rabarberkräm alternativt rabarberpaj (med mycket sås!) så läses vi snart igen!
P.S har du ett riktigt bra recept på något med rabarber i så dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.
Senaste kommentarer