Ordbajsaren är nyfiken i en strut
Det är nästan märkligt att det tagit sådan tid för Ordbajsaren att skriva om detta ordspråk med tanke på hans frågvisa natur. För är det något som Ordbajsaren är så är det nyfiken i en strut. Frågan är bara vad det är för strut och varför han är nyfiken i just denna strut? Vi får helt enkelt ta vår strut, fylla den med popcorn och sedan låta Ordbajsaren guida oss in i språkets förlovade land.
Vad betyder uttrycket nyfiken i en strut?
Uttrycket betyder ungefär ”vetgirig”, men används främst när man pratar om barn som om och om igen ställer diverse frågor. Man använder alltså främst uttrycket som en liten retsam kommentar till barnen när de ställt lite för många eller obehagliga frågor. Ordbajsaren tycker dock att uttrycket kan vara mycket användbart, och framförallt roligt, när även vuxna använder det på sig själva. Det livar alltid upp ett möte om man kläcker ur sig ”förklara gärna hur du tänker, jag är nyfiken i en strut”. Det är garanterat några som drar på smilbanden.
Var kommer uttrycket nyfiken i en strut ifrån?
Nyfiken i en strut har faktiskt en fortsättning som lyder ”öppna på locket, så hoppar han ut” (SAOB) och har dokumenterats med säkerhet sedan 1886 men är troligtvis ännu lite äldre än så. Det finns lite olika teorier kring vad man ursprungligen syftade till när ordspråket skapades, vilket de som följer Ordbajsaren vet inte är helt ovanligt. Nedan presenteras de tre vanligast förekommande teorierna följt av en slutsats.
Strutar har ju varit den självklara förpackningen för gotte så som godis och snus sedan långt tillbaka. Vi har tidigare konstaterat att uttrycket funnits sedan 1800-talet och på denna tid torde det också funnits strutar med godis, här korrelerar alltså bitarna. Man kan då tänka sig att barnen var rejält nyfikna när det vankades en strut, vad var det för gotte i den månne? Därifrån är det sedan inte svårt att dra paralleller till uttrycket nyfiken i en strut. Barnen undrade helt enkelt vad det fanns för godis i struten och var således nyfikna i just en strut.
Nästa teori härleder till en gammal lek där man satte en strut på sitt pekfinger, barnen blev då nyfikna på vad det fanns i struten och när de sedan tog bort den så viftade personen som hade struten retsamt på fingret för att visa att det inte fanns något bakom. Dels en lek men också en lektion i att livet inte alltid är en dans på rosor utan även innehåller ett visst mått av besvikelse med ojämna mellanrum.
Den sista teorin är också den som är enklast. Den handlar om att nyfikenheten, och viljan att upptäcka nya saker, är människans största tillgång och skälet till att vi har utvecklats så mycket och så snabbt som vi faktiskt har gjort. Ordspråket syftar då till att till och med något så banalt som en strut kan, för människan, anses vara intressant.
Slutsats
Av de teorier som presenterats ovan så anser Ordbajsaren att det är någon form av blandning av ett och två, det vill säga att det handlar om den klassiska struten med något gott i. Leken har säkert bidragit till uttrycket och kanske varit den avgörande faktorn som gjorde att uttrycket bildades medan första förklaringen är själva fundamentet till att det alls uppkom. En sak är dock helt säker, Ordbajsaren har nu blivit godissugen och måste springa bort till affären för att införskaffa lite 1-öreskola servarade i en strut.
På återläsande!
Senaste kommentarer