Bild på ordbajsarenVad, eller kanske vem, är Ordbajsaren? Låt oss leka med tanken att Ordbajsaren är ”vad”. Svaret på denna fråga är lika komplext som det är enkelt. Ordbajsaren är sidan som på ett enkelt och roligt sätt dyker in i det svenska språket för att visa på dess djup, rolighet och anpassningsförmåga. Vad som är rätt och fel i språk är svårt att bevisa, på grund av detta är det svårt att kalla det en vetenskap varpå slutsatsen bör vara att det inte finns något rätt och fel i språk. Ordbajsaren strävar därför inte efter att smälla läsarna på fingrarna med någon form av internetbaserad pekpinne utan syftet är snarare att öppna upp för diskussion och intresse.

Bakom Ordbajsaren står jag, Daniel Carlsson, och anledningen till att bloggen startade var för att språk alltid fascinerat mig men samtidigt varit ganska tråkigt att lära sig. Det ligger också ett stort fokus på utländska språk men jag tycker att det svenska språket är minst lika fantastiskt. Dessutom är kunskapen om vårt eget modersmål ganska dåligt och blir allt sämre. Så i ett naivt försök att göra språk roligt samt öka kunskapen så startade jag Ordbajsaren. Förhoppningsvis är det någon som får både nytta och nöje av detta lilla språkliga vattenhål.

Till vardags jobbar jag på ett, inom sin bransch, världsledande internationellt företag som affärsutvecklare och logistiker. Jag driver även företag inom content writing, översättningar samt e-handel. På ”fritiden” kör jag gärna motorcykel, sjunger, spelar gitarr, dansar och umgås med vänner. Men nog om mig, ni är ju här för Ordbajsaren!

Ni kanske har hört talas om organisationen Svenska Akademin, de jobbar också med språk samt delar ut lite priser med jämna mellanrum. Ordbajsaren ser inte dem som konkurrenter utan tycker de gör ett bra jobb. Dock jobbar de mer med att styra och kartlägga språket medan Ordbajsaren fokuserar mer på användandet. Ryktet går om att Ordbajsaren inom en inte allt för avlägsen framtid kommer få en stol i akademin (källa: Ordbajsaren). Det är dock bara spekulationer.

Språket är nyckfullt och det är inte alltid lätt att veta vad som är rätt och riktigt. Ordbajsaren kan inte garantera att allt som skrivs är helt rätt utan är, som tidigare nämnts, i första hand till för att väcka intresset. Dock försöker denne alltid att beskriva allt så faktabaserat som möjligt. Även om språk snarare bör ses som något filosofiskt.

På senare tid har Ordbajsaren också börjat smyga in lite ”fantastiska fakta” med ojämna mellanrum, dessa behöver inte ha någon relation till språk utan kan vara om vad som helst. Du kommer dock troligen inte ha haft en aning om denna fakta innan du hör den från honom. Alternativ kommer denna fantastiska fakta att slå sönder en gammal sanning.

Av praktiska skäl så drivs Ordbajsaren genom företaget InfoLab AB och innehar F-skatt. Detta kan vara bra att veta för potentiella samarbetspartners.

Avslutningsvis vill Ordbajsaren uppmuntra alla till att skicka in förslag på vad ni vill veta mer om. Det kanske är ett specifikt ord eller uttryck som ni länge funderat på och vill att Ordbajsaren ska sätta tänderna i? Skriv i så fall några rader. Ordbajsaren tar också gärna emot återkoppling kring vad som kan göras bätte samt uppmuntrande ord kring hur fantastisk denna sida är.

Väl mött!

P.S Citera gärna Ordbajsaren men glöm då inte att källan (Ordbajsaren) samt adress (www.ordbajsaren.se) ska framgå tydligt i anknytning till texten. Med ”citera” menas EJ att ta hela texter, vill du ta hela texter som gjorts av Ordbajsaren så kontakta honom då via formuläret så kan det säkert lösas.