Lika bra att gå pang på rödbetan

Nu får det vara nog, i åratal har man hört uttrycket pang på rödbetan utan att riktigt fatta vad den där rödbetan kommer ifrån. Vad har en rödbeta med detta uttryck att göra? Ett uttryck som fullkomligt osar beslutsförmåga borde väl ändå innehålla något mer kraftfullt än en röd rotfrukt? Har uttrycket månne något med pytt i panna att göra? Nä, det här funkar inte, dags att försöka ta reda på sanningen.

Vad menas med pang på rödbetan?

Vi börjar, som brukligt, med själva betydelsen av uttrycket. Kortfattat kan man säga att ”pang på rödbetan” betyder något i stil med ”rakt på sak”. Detta är dock en något yngre och städad betydelse då uttrycket innan dess betydde att man har samlag utan förspel, för att uttrycka sig som en lärare under en lektion ”sex och samlevnad”. Man kör igång grovarbetet på skjutbanan utan en massa vapenvård innan helt enkelt… Som Ordbajsaren föredrar att säga.
Nu för tiden används uttrycket i alla möjliga sammanhang. Frasen kan användas som substantiv: ”jag skulle vilja se lite mer pang på rödbetan i Ordbajsarens inlägg”. Som adjektiv: ”jag är mer pang på rödbetan när det gäller att ta en fika”. Som adverb: ”jag frågade henne pang på rödbetan om hon ville bli min ex-fru”.

Var kommer pang på rödbetan ifrån?

Några skriftliga belägg finns egentligen inte för exakt var ifrån uttrycket ursprungligen kommer. En vanlig teori är dock att rödbeta är en omtolkning av det polska ordet ”robota” som betyder slit eller trälgöra. Ordet ”robota” skulle ha kommit till Sydsverige via Polska gästarbetare i slutet av 1800-talet. Man vet i alla fall att uttrycket pang på rödbetan användes i Skåne redan i början av 1900-talet. Det är för övrigt ordet ”robota” som är ursprunget till vårt ordet robot som används både i Svenskan och i många andra språk, däribland engelskan. En robot gör ofta repetitiva saker som anses vara riktigt trälgöra.