Ordbajsaren har under veckan få utstå hårt tryck från en viss Johanna som krävt att få en förklaring till uttrycket att inte vara torr bakom öronen. Då Ordbajsaren alltid vill tillmötesgå sina läsare, samt att han börjar bli lite rädd för Johanna, så har han nu satt tänderna i detta uttryck.

Vad betyder inte torr bakom öronen?

Som vanligt börjar vi med att titta på betydelsen av uttrycket. Att inte vara torr bakom öronen syftar i grund och botten på att man är naiv eller barnslig/omogen. Med tiden har uttrycket fått en bredare betydelse och används nu även för att beskriva någon som inte har kunskap nog att yttra sig i en viss fråga, kort sagt som inte vet vad han snackar om.

Var kommer uttrycket inte torr bakom öronen ifrån?

Vi vet alltså nu att uttrycket i grunden betyder att någon är naiv eller omogen. Då blir också bakgrunden till uttrycket genast mer logisk. Det handlar helt enkelt om att man, när man föds, inte är torr bakom öronen på grund av fostervattnet och annat grejs som är förknippat med en förlossning. Som många säkert vet så är man väldigt ung, för att inte säga omogen, när man föds. Ett nyfött barn torde också vara tämligen naivt och gå på vad som helst som man tutar i den lille gynnaren.

Med detta facit i hand är det lätt att börja fundera på varför det var just området bakom öronen som man fokuserade på när detta uttryck myntades. På denna fråga har vi inget bra svar i dagsläget, annat än det smått barnsliga ”varför inte?”. Språket är dock levande så det är upp till var och en att hitta bättre förslag, kanske skulle något av nedan falla er på läppen? Om inte så är kommentarsfältet nedan fritt att disponera för att sprida er bästa version av att inte vara torr bakom öronen.

  • inte torr mellan skinkorna
  • inte torr mellan tårna
  • inte torr längs med ländryggen
  • inte torr vid fotknölarna

Det var det hela för denna gång, hoppas Johanna är nöjd. Glöm inte att vem som helst kan skicka in tips på saker som vår gode Ordbajsare borde ta upp. Det finns nästan obegränsat med möjligheter att ta kontakt med Ordbajsaren så som exempelvis kontaktformuläret här på sidan, kommentarsfältet, Facebook, Twitter, Instagram, Google+…

Vi hörs snart igen!