Ett svar inte en dag för bitti

Frasen ”Vi kan höras av imorgon bitti” flög nyligen ur mig. Efteråt kunde jag inte riktigt förlika mig med tanken på att låta ordet ”bitti” bara gå obemärkt förbi. Vad betyder ordet? Det är bland det fulaste jag hört. ”Bitti”? Vadå!? Det känns som att det är något man säger men som man inte kan skriva, ett ord som bara existerar verbalt.

Uppenbarligen komer ”bitti” från ordet ”bittida” som betyder något i stil med ”mycket tidigt” (på morgonen) och som i sin tur härstammar från fornsvenskans ”bitidha”. Jaha… så ordet fanns alltså och allt fick sin förklaring. Men ändå… smaka på det… bitti… helt sjukt. Ordet ger en sträv eftersmak av fekalier på tungan.

När kan du använda bitti?

På grund av sin sträva natur blir det ett roligt ord att försöka använda i andra sammanhang. Det känns oftast helt galet att använda ordet trots att dess betydelse passar väl in i meningen som sådan. Eller vad sägs om exemplen nedan som rent krasst egentligen skulle vara helt korrekta.

– Fan va trött jag är, det är så sjukt bitti!

– Vi måste upp bitti imorgon så vi inte missar planet.

– Var du uppe bitti idag eller?

– Hej! Kul att jag fick komma, ursäkta att jag är lite bitti…

o.s.v.

Det är kanske inte helt enkelt att få in detta ord som en del av ens vardag genom exemplen ovan eller liknande. Det är dock alltid kul med utmaningen att försöka föra in och popularisera ord så kom igen nu kära läsare. Låt oss ”bitta” loss ordentligt. De andra orden har används så flitigt så länge länge nu så det är dags att låta spåket leva, framtiden är bittins!