Om uttrycket att få vatten på sin kvarn

Uttrycket att få vatten på sin kvarn är ett av de vanligare i Sverige och figurerar fortfarande i media en del. Riktigt kul att gamla svenska uttryck fortfarande används inte bara hos befolkningen i stort utan också av media och politik, det ger språket en härlig dynamik och gör det man säger eller skriver mer intressant. Tänk på det alla mediemänniskor och politiker där ute!

Med själva uttrycket vatten på sin kvarn menas att man får ytterligare argument eller exempel ur verkligheten som ger stöd åt ens åsikt. Om du exempelvis ser ett bananskal ligga på marken och säger till din kompis ”det där bananskalet ligger farligt”, och sedan någon går förbi och halkar på det så har du alltså fått vatten på din kvarn. Uttrycket används dock oftast i en mer negativ bemärkelse. Om någon säger något som andra inte håller med om och det sedan uppkommer fler argument för dennes åsikt så kan de andra muttra att han eller hon fick vatten på sin kvarn. Uttrycket används ofta för att påvisa hur något uppenbart fel ändå kan verka rätt beroende på hur man väljer att se på det. Lätt överdrivet kan vi ta ett exempel att en tidning har rubriken ”Att råna någon är bästa sättet till snabba pengar”, i detta fall är det högst troligt att många hemma i stugorna skulle muttra ”jaha, där fick rånaren vatten på sin kvarn”. Här är det alltså lite som att ge syre till en eld, så att säga.

Var ifrån kommer uttrycket att få vatten på sin kvarn?

Etymologin bakom uttrycket är inte helt enkelt att hitta i klartext. Det Ordbajsaren har hittat är att uttrycket återfinns i flera andra språk, bland annat tyskan, danskan och italienskan. På tyska lyder uttrycket ”Das Wasser auf jemandes Mühle leiten” vilket översatt blir ”leda vatten på någons kvarn”. Har man detta i åtanke så är en rimlig förklaring att uttrycket baserar sig på en mjölnare som har en kvarn som drivs av ett vattenhjul. När strömmen av vatten tilltar så maler kvarnen snabbare, mjölnaren har alltså fått vatten på sin kvarn. Med detta sagt så är alltså uttrycket positivt laddat egentligen. Att mala snabbare borde rimligtvis betyda att mjölnaren kan göra, och sälja, mer mjöl. Högre produktion för med sig att priserna sänks eller i alla fall inte höjs. Det skulle väl vara de andra mjölnarna som inte är så glada utan sitter i sina kvarnar och muttrar just ”jaha, nu fick Andersson vatten på sin kvarn”.