Ordbajsaren har hoppat i galen tunna
Ordningen är nu återställd efter att ni senast chockades av fantastiska fakta istället för något språkligt som annars är brukligt av vår kära Ordbajsare. Denna gång ska vi ta en titt på uttrycket att hoppa i galen tunna.
Betydelsen av att hoppa i galen tunna
Vad uttrycket syftar till är att någon ger sig in på något som kommer sluta tokigt, att man ger sig in på något som inte är smart.
Vad kommer uttrycket att hoppa i galen tunna ifrån då?
Detta verkar man inte veta med säkerhet, så Ordbajsaren skulle kunna sluta skriva här. Dock tolererar han inte att misslyckas så han ringde upp språkrådet för att nysta vidare i ämnet. Till sin stora förskräckelse ledde samtalet fram till att inte heller dessa gossar och töser vet var ursprunget kommer ifrån. Klart är i alla fall att det dök under första hälften av 1800-talet. Användning har spårats till 1807 och 1846. Språkrådet var inne på spåret att ordspråket har sitt ursprung i en sägen, Ordbajsaren har dock även grävt fram en mer språklig förklaring.
Boken ”Bevingade ord” av Pelle Holm hävdar att uttrycket föddes ur en berättelse om när en man, som badade bastu, ville svalka sig men istället för att hoppa ner i tunnan med vatten råkade hoppa ner i en tunna med tjära. Han hade alltså en plan, men den slutade inte speciellt lyckat då han satt där i tunnan med tjära och, troligen, skämdes en smula. Denna förklaring är också den som fått fäste i diverse ordböcker. Dock vet man, som sagt, inte huruvida detta faktiskt stämmer eller ej.
Vill man titta rent språkligt på ordspråket, vilket man vill, så ser vi att ordet galen har sitt ursprung i tokigt eller orätt och att tunna bygger på betydelsen av genomgång (tunnel kommer ursprungligen från franskans tonnell som är besläktat med ordet tunna). Genom detta kan vi alltså få fram en tokig genomgång, eller att man ska genomföra något som går åt pipan. Så det finns både en rent språklig möjlighet till uppkomsten av att hoppa i galen tunna likväl en som är mer baserad på en händelse eller sägen.
Än en gång sitter alltså Ordbajsaren med skägget i brevlådan och inser att det här med språk, det är kluriga grejer. Jakten fortsätter dock efter att hitta sanningen bakom det svenska språket. Hoppas du vill hänga med!
Senaste kommentarer