Nu har Ordbajsaren skitit i det blå skåpet

Nu ska Ordbajsaren skita i det blå skåpet, följande inlägg ska nämligen försöka bena ut var detta uttryck kommer ifrån. Vi börjar dock som vanligt med att förklara vad som menas med begreppet.

Att skita i det blå skåpet betyder ungefär att man gjort bort sig eller hamnat i en knipa (då främst självförvållat). Ponera att jag sitter på en fin middag med kungafamiljen, jag känner att jag har en prutt på gång men är inte hundra procent säker på att det bara är gas som är på gång. Dumt nog chansar jag och det visar sig att det inte bara var gas utan på köpet kom även lite fasta fekalier. Här har jag alltså inte bara skitit i kalsongen utan även i det blå skåpet. Jag har satt mig i en knipa.

Så, var kommer då uttrycket skitit i det blå skåpet ifrån? Som vanligt finns det inget enkelt svar, dock finns det två huvudsakliga spår att gå efter.

Skita i det blå skåpet – förklaring 1

Den första förklaringen tar oss tillbaka till tiden då dödsstraff kunde utdömmas i Sverige. I en pub på Götgatan i Stockholm fanns ett skåp där dödsdömda ställde sitt glas efter att ha fått ta sig en sista sup. Puben stängde 1912 men skået ska fortfarande finnas kvar på Stockholms Stadsmuseeum, huruvida det finns för allmän beskådning eller ej är osäkert. Detta skåp ryktas ha varit blått och det var även så det var beskrivet på stadsmuseet till för inte allt för längesedan då det konstaterades att det faktiskt aldrig varit blått. Nåväl uttrycket skita i det blå skåpet skulle alltså enligt denna förklaring basera sig på att den som är dödsdömd givetvis har satt sig i trubbel. Sedan varför det då inte kallades något i stil med ”nu har han ställt supen i det blå skåpet” det kan man undra. Denna förklaring är dock mycket vanligt gällande detta uttryck så även om den är lite långsökt måste den ändå anses vara en av de huvudsakliga teorierna.

Skita i det blå skåpet – förklaring 2

Nästa förklaring har föga förvånande även den med möbler och färg att göra. Förr i tiden var de flesta skåp röda eller ockra till färgen då just dessa färger var enkelt och billigt att framställa. Skåp för pottor och andra vardagliga ting förvarades i dessa.

På 1800-talet började dock massframställningen av berlinerblått vilket fick till följd att även allmogen hade möjlighet att måla eller köpa skåp i denna blåa färg. Blått hade på denna tid en mycket högre status än rött och ockra då färgen fram tills dess varit svår och dyr att framställa. Blå skåp användes främst för den fina bordssilvret, linne och annat som hushållet höll kärt.

Att ställa in pottan i det blå skåpet torde därför vara helt idiotiskt, då har man verkligen haft otur när man tänkte. Så att skita i det blå skåpet skulle alltså då, helt logiskt, vara att man satt sig i en riktigt dum situation.

Slutsats

Ordbajsaren tycker att förklaring 2 är mer logisk och anser att detta bör vara ursprunget till ordstävet att skita i det blå skåpet. Det finns, som sagt, flera förklaringar och här presenterades bara de två mest frekvent förekommande. Har ni fler eller kanske inte alls håller med Herr Ordbajsaren så var inte blyga kommentarsfältet finns där av en anledning.

Puss & Kram!