Hoppas jag inte behöver göra en pudel

För några inlägg sedan så skrev jag om pudelns kärna, just pudlar verkar vara populärt inom svensk ordspråkstradition. Denna gång ska vi titta närmare på begreppet att göra en pudel.

För er som inte känner till uttrycket så gör man en pudel när man, efter att ha gjort något fel, bestämt hävdar att man inte gjort något fel, för att sedan tvärvända och med stora våta ögon be om ursäkt. Oftast sker detta genom media, gärna i någon stor dagstidning eller presskonferens. Exempelvis har vi Bill Clinton-skandalen som är en riktigt ståtlig pudel, en av vår tids alfahanar bland pudlar skulle jag vilja säga. Har jag fel får jag väl göra en pudel.

Vadå att göra en pudel?

Men var kommer då uttrycken ifrån undrar ni? Jo, det ska herr Ordbajsaren berätta för er mina små geléhjärtan. Det hela går tillbaka till vargar och hundars sätt att visar underkastelse. En beta- eller gammavarg som utmanar alfahannen, men misslyckas, lägger sig på rygg och blottar strupen. Då uppstår en inhibering hos alfahannen, han hämmas alltså från att ta död på idioten som utmanade honom. Detta är positivt för flockens fortlevnad då de givetvis behöver starka djur i sitt glada gäng och kan fortsätta att reta upp bönder runt om i vårt avlånga land.

Det kan tänkas att pudlar är extra benägna att visa underkastelse mot husse/matte genom att se ångerfull ut eller fullfölja spelet på rygg med mage och strupe pekandes mot himlen. Om mattes lilla gullegris, vi kan kalla honom Bob-Kåre, varit inne i sovrummet och rivit sönder det nya lexingtontäcket och matte kommer in i rummet så sker en nästan reflexmässig underkastelse. Vädja och blidka, tänker Bob-Kåre. I just detta exempel kan vi dock ponera att han misslyckas och blir blöt av mattes blomsterdusch. Likväl så kan man alltså benämna detta som att göra en pudel.

På samma sätt använder sig alltså, ofta politiker, av denna relativt effektiva metod. De köper färdigrivna morötter på ICA för skattebetalarnas pengar, blir påkomna, nekar tills det inte håller längre och så… vipps! Magen upp och strupen blottad. Dock inte ordagrant, utan de ber om ursäkt i någon form av offentlig media. Case closed.

För övrigt ska ni inte förväxla att göra en pudel med det engelska uttrycket ”make a poodle” då detta syftar till att, mer eller mindre lyckosamt, med flinka fingrar forma en korvformad ballong till en pudel. Sen varför denna ballong skulle likna just en pudel och ingen annan hundras det vet jag inte… bry er inte om det nu, det är en annan fråga…

Avslutningsvis är just ”pudel” ett roligt ord. Pudel, pudel, pudel… det ligger bra i munnen. ”Att göra en labrador” känns liksom inte lika bra.

Jaja, nu måste jag runda av den här pudelfesten.

Hej fint!