Mota Olle i grind

Vi är många som hört uttrycket att mota Olle i grind, men vem är den där Olle egentligen? Personen kan inte vara direkt trevlig om denne fått ett eget uttryck som dessutom syftar till att inte släppa in honom. Vad är det för grind Olle försöker ta sig igenom? Nä, nu är det alldeles för många frågor för att Ordbajsaren ska kunna hålla sig borta. Låt oss ta en närmare titt på detta uttryck.

Vad betyder mota Olle i grind?

Med uttrycket mota Olle i grind så menas att stoppa något innan det är försent eller gått för långt. Ett exempel på användning kan vara:
– Tar du med dig en extra rulle på toa när det redan finns en ny?
– Ja, jag är lite risig i kistan idag. Gårdagens Flygande Jakob smakade som kockens alla mördrömma så det är bästa att mota Olle i grind.

Var kommer uttrycket att mota Olle i grind ifrån?

Förklaringen blir ganska enkel om man spårar rätt ord i uttrycket. Låt oss fokusera på ordet Olle, som är nyckeln i detta. Olle är ett gammalt ord för tjur. Det är alltså inte en person med namn Olle vilket annars är en vanlig missuppfattning. Uttrycket står även att finna i ”Hemsöborna” (1887) av allas vår Strindberg – ”…kastade han upp en plan till att mota sina Ollar i grinn.”

Efter att ha klargjort att Ollle är en tjur så blir det också snabbt tydligt att grinden i fråga är grinden till hagen. Det är lättare att stoppa tjuren genom att stänga grinden än att försöka fösa in tjuren i hagen efter att den sprungit ut.

Än en gång så har då Ordbajsaren lättat vår hunger efter svar. Denna gång var det ett ord i uttrycket som var nykeln, andra gånger är det exempelvis så att uttrycket syftar till en handling som utfördes förr men som fallit i glömska. Man vet aldrig vart språket tar en och det är precis det som är tjusningen.

Väl mött