Läsarfråga kring ordet Seriöst

Ordbajsaren fick nyligen ett brev från en läsare vid namn Josephine. Det handlade om ordet seriöst och var det kommer ifrån. Anledningen var bland annat att användandet av ordet på senare år har tagit en annan riktning.

Var kommer ordet seriöst ifrån?

Ordet seriöst kommer från senlatinets ”seriosus”, det är dock inte hämtat direkt från senlatinet utan svenskan tog det från franskans ”serieux”. Tyskan och engelskan har också influerats av senlatinet med sina ”seriös” (tys) och ”serious” (eng). Men det är alltså från franskan som vi i Sverige tagit ordet. Det finns troligen också ett rotsläktskap till svenskans ”svår” enligt Svenska Akademins Ordbok (SAOL), vilket vid närmare eftertanke låter korrekt. ”Seriöst” kan ju vara något allvarligt och mellan ”allvarligt” och ”svårt” kan i alla fall Ordbajsaren se ett släktskap.

Användning av ordet seriöst

De senaste åren (ur ett språkhistoriskt perspektiv) så har ordet seriöst börjat användas allt mer flitigt bland främst den yngre generationen. Traditionellt sätt har ordet använts som ett adjektiv, det vill säga hur saker är eller uppfattas. Främsta betydelsen av ordet har varit att något är allvarligt (Ta det här samtalet seriöst nu) eller professionellt (Vi är ett seriöst företag som endast handlar med godkända partners). På senare tid så har alltså detta användningsområde fått konkurrens i form av att seriöst nu också används som en form av interjektion. Vad babblar Ordbajsaren om nu, tänker ni? Interjektion? Kort sagt kan man generellt säga att en interjektion är ett utropsord, alltså något i stil med ”Aj!”, ”Usch!” eller ”Fan!”. Det är mer komplext än så men det räcker för denna gång, vi kan gå mer in på ordklasser någon annan gång.

Kontentan är att seriöst alltså används mer och mer som ett utropsord, exempelvis ”Asså seriöst, ska du ha på dig den där tröjan!?” eller ”seriöst alltså, jag tror jag döööör!”. Ordet används också i sin ensamhet, om exempelvis någon berättar något överraskande eller chockande så är det inte ovanligt att motparten utbrister ”seriöst!?”.

Hur detta har tillkommit finns det inga bra studier på men högst troligt är att man hämtat detta från engelskans ”seriously”, som man länge använt som utropsord.

Det var lite om detta ord, glöm inte att skriva en rad till Ordbajsaren om ni har något som ni funderar över.